I nästan sex år drev jag en smörgås/cateringutik i Helsingborg med en god vän. Det var oerhört roligt och lärorikt! Jag lärde mig mycket om mig själv, vad jag är bra på, och vad jag tycker är stimulerande att arbeta med. Vi delade på alla uppgifter som ingår i alla driva ett företag, allt från inköp, tillverkning, marknadsföring, försäljning, service, anställda, praktikanter, administration samt miljö- och hälsofrågor.

Att driva en egen butik gav också utlopp för min egen kreativitet som att utforma annonser till tidningar, menyer, planscher etc, inreda själva butiken, dekorera t ex snittar, festfat och smörgåstårtor. Det är en fröjd för ögat och stimulerande för själen med former och design och att dessutom kunna blanda detta med försäljning och service är jätteroligt och spännande!

“Som egen företagare är du ytterst ansvarig för allt.”

Som egen företagare var jag delaktig i alla steg. T ex när vi varje jul fick beställningar på 200 jultallrikar till Lasarettet krävdes planering, problemlösning och samarbete. Julmeny och annonser ska utformas för reklam för jultallrikarna, beställningar via telefon eller fysiska kunder tas emot med god service, priser och erbjudanden gås igenom hos de olika leverantörerna och varor beställs hem. Uppackning av mottagna varor sker under noggrann kontroll, extrahjälp i form av timanställda kallas in och vi startar att göra jultallrikar efter hygienens alla regler. De dekoreras fint och stuvas in i firmabilen för att personligen leverera dem till beställaren och samtidigt önska en God Jul! Sedan skrivs en faktura som skickas till beställaren.

Jag är lugn och sansad i stressade lägen och jobbar mycket med problemlösning. Att även erbjuda service utanför arbetslivet är viktigt för mig. Att hålla upp dörren för någon, säga tack ofta, ge ett leende till en främling skänker en inre glädje.

© Anna Bergman 2019

anna-bergman